x

KOMEDI AV MISSTAG 2014 / DAGENS NYHETER 10 JUNI

Finfina förvecklingar i Roma

Romateatern fyller tjugofem och firar med en lekande lätt Shakespeareföreställning.
Missa inte, skriver DN:s Pia Huss.

Komedi av misstag 2014 - Anton Cöster, Tobias Aspelin, Andreas Nilsson / Foto: Roland Hejdström GAMLE WILL, DETTA SKULLE DU SE!
Inte för att jag vet hur det riktigt begav sig när ditt sällskap spelade upp, men här hos den ur split och ekonomiska motsättningar återuppståndna Romateatern, skulle du nog känna dig hemma. Med Stefan Marlings uppsättning av din tidiga pjäs ”Commedy of errors”, tror jag de närmar sig något ursprungligt.

I "Komedi av misstag" (Nina Ponténs översättning), skapar regi och spelglädje sekundsnabb lätthet. Rätt känns också ensemblens trasgranna och liksom hopkomna kostymeringar, musikantismen, de flyhänta farsinslagen och ögonblicken av frustande förtvivlan. Nog var det den här sortens brokighet som fångade 1500-talets sorlande publik?

"Komedi av misstag" är, som ofta hos Shakespeare, en kedja av oavsiktligt och smärtfyllt brutna relationer, missförstånd och galna sammanträffanden. Här har vi för säkerhets skull inte bara ett utan två tvillingpar, bröderna Antifolus och Antifolus samt deras slavar Dromio och Dromio. Paren skildes åt vid ett skeppsbrott. I minnet kallar sedan deras olycklige far söner och slavar vid samma namn.

Så kommer dagen då alla återses, fast naturligtvis utan att själva inse det. I stället uppstår ännu fler intrikata förvecklingar med rätt fru och fel man, fel slav och rätt herre, och så vidare. Lotta Gruts bearbetning sätter ytterligare snurr genom att i handlingen flörta med andra Shakespearepjäser som ”Romeo och Julia”, ”Stormen”, ”Trettondagsafton”… Hänger ni med? Näe, jag tänkte väl det. Men det gör inget för i Romas ”Komedi av misstag” är det resan, solisterna och ensemblespelet som gör mödan värd.

Här har vi Andreas Nilssons energi som 2 x Antifolus, vars ena sida är en spelevink och den andre går på tvären; Tobias Aspelin som spelar kepsen av sin dubbelroll som den uppkäftigt pragmatiske slaven Dromio; Karin Kickan Holmbergs Adriana, furiös i sin vrede inför maken Antifolus nu så kluvna personlighet; Gloria Tapia, Adrianas syster som fladdrar lätt mellan fars och frustration och så Mikaela Hagelberg – magnifik i sin rad av mindre roller och sanslös som Adrianas piga, en komiskt hasande melankoli med cigg i mungipan!

Detta fyrdubbla jubileumsår då Roma Kloster fyller 850 och Shakespeare 450 år, Romateatern celebrerar sitt 25:e spelår och Unga Roma sätter tio ljus i tårtan, bjuder teatern in till gemensamt kalas. Glöm inte att tacka ja!

PIA HUSS

Stäng detta fönster!